La Sânziene... cu Leac!

Vâsc – protecție, noroc, dragoste, fertilitate, vindecare, exorcism

Protectie, noroc, dragoste, fertilitate, vindecare, exorcism

Cunoscut sub denumirea latină de Viscum Album, sau popular stoletnic ori vâsc-de-bradVâscul este una dintre ierburile întrebuințate în Vechea Tradiție în remediile magice de protecție, dragoste, vindecare, fertilitate și exorcism, folosindu-se atât frunzele și fructele, bobițe alb-gălbui ușor cleioase, cât și lemnul de Vâsc.

Vâscul poartă o energie masculină, este guvernat de Soare şi de Jupiter, de elementul Aer, accesează puterile ambrei și ale topazului, corespunde zodiei Leului și Arcanei Majore a Împărătesei, activează chakra a doua și chakra plexului solar.

Venerat în Vechea Tradiție, pentru puterile lui magice, Vâscul se culegea ritualic, în ziua Solstițiului de Vară sau pe luna în creștere, în ziua a șasea, cu o seceră nouă și, în nici un chip, nu era permis să cadă pe pământ sau să atingă pământul, pentru a nu-și pierde din putere.

În medicina magică, Vâscul este folosit, în primul rând, pentru protecție împotriva nenorocirilor, a ghinioanelor, accidentelor și bolilor de orice fel. Este un remediu foarte eficient și împotriva focului și a incendiilor, motiv pentru care era agățat în apropierea vatrei, a cuptorului sau a coșului casei.

Străbunii noștri mai atârnau Vâsc și la intrarea în casă, sub formă de buchețele, coronițe, în X sau în cruce de lumină, pentru a ține departe hoții și alți nepoftiți.

Vâscul se mai folosește în popor pentru îndepărtarea și alungarea răului. Atunci, când oamenii se simțeau încărcați, urmăriți de belele și de duhuri necurate, pisau și ardeau Vâsc, în special pe cărbunii din vatră, pentru ca tot răul și toate influențele negative să dispară.

Buchețele mici de Vâsc se puneau, legate cu fir roșu, și la leagănul nou-născuților și a copiilor mici, pentru a fi protejați de orice fel de agresiune, mai ales în timpul somnului.

Din lemn de Vâsc se ciopleau mici amulete în formă de inel, care se purtau de obicei, prinse cu un șnur, la gât, pentru protecție împotriva duhurilor bolilor și a îmbolnăvirilor.

Vâscul se purta cu sine și pentru noroc. Bărbații, pentru a avea noroc în dragoste, în afaceri sau la vânătoare, femeile pentru a rămâne însărcinate și pentru a face copii.

Așezat lângă ușa dormitorului, pus sub pernă sau la tăblia patului, Vâscul alungă visele urâte și coșmarurile și aduce somn odihnitor și vise frumoase. De altfel, vâscul este unul dintre componentele pernelor de vise.

Se folosește și în leacurile și descântecele de dragoste, pentru a atrage și menține iubirea. Se pune și în săculeții cu ierburi de dragoste și, de cele mai multe ori, Doftoroaia făcând leacul, rostea vraja amestecând în apă descântată cu o vergea din lemn de vâsc.

În popor se spune că, dacă iți săruți partenerul sub vâsc, mai ales în noaptea trecerii dintre ani, rămâi îndrăgostit și fericit tot anul următor.

Această plantă magică este asociată ritualurilor Solstițiilor, atât a celui din mijlocul verii, cât și al celui din mijlocul iernii, când apără de duhuri și are mare putere de leac. Oamenii încă mai cred că Vâscul apără de vârcolaci, mai ales în Săptămâna Lupilor și în Noaptea de Sântul Andrei, când pun la uși și ferestre nu doar ardei iute și usturoi, ci și crenguțe de vâsc.

În Medicina Populară, Vâscul este apreciat pentru aceea că scade tensiunea arterială şi reduce ritmul cardiac, linișteste inima agitată și calmează tusea. În scop terapeutic se folosesc ramurile tinere cu frunze, recoltate în tot timpul anului, din care se fac ceaiuri sau se fierb, ca în trecut, în vin ori în lapte.

Spre exemplu, pentru tratarea durerii în piept și a tusei se fierbeau frunze și crenguțe de vâsc în lapte dulce și se dădeau să bea bolnavului; pentru durerile de mijloc se fierbea vâscul cu frunze și bobițe cu tot, în apa curată, până scădea și se făcea un fel de clei. Acest clei se întindea pe o bucată de pânză și se lega în jurul mijlocului beteag pentru a scoate durerea, răul și a da “slobozenie” la mijloc.

Iar Rudolf Steiner susține că Vâscul – acest “insanely aristrocratic” care crește după propriul său ritm, ca și cum Pământul n-ar conta, în toate direcțiile, formând tufe rotunde și ciudate în copaci, care înflorește iarna și are fructe tot anul – este remediul perfect împotriva cancerului.

Text extras din ”Enciclopedia Ierburilor Magice”- carte în curs de apariție, autor Diana d”Briac.

La Sânziene… un spațiu magic! Un loc de lumină, tămăduire și Leac!

Distribuie pe

Te invit să vezi și:

Sărbătoarea de Sânzienele…

Făpturi răpitoare cu puteri magice, unele dintre cele mai fascinante din mitologia poporului nostru; sunt zâne bune și frumoase, cu…
Citește mai departe

Sărbătoarea de Dragobete

Tradiția spune că Păzitorul Dragostei pe plaiurile noastre este Dragobetele, un tânăr semizeu de o frumusețe nepământeană, jumătate om -…
Citește mai departe